Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10295
Назва: Participation of unions to ensure police officers’ labor rights: European and North-American experience
Інші назви: Участь профспілок у забезпеченні трудових прав поліцейських: досвід країн Європи та Північної Америки
Автори: Samotuha, A.
Самотуга, А.
Бібліографічний опис: Samotuha A. Participation of unions to ensure police officers’ labor rights: European and North-American experience / A. Samotuha // Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs : Scientific Journal. - 2021. - Special Issue № 1 (113). – Р. 57-63
Дата публікації: 2021
Видавництво: ДДУВС
Ключові слова: police union
police labor and professional rights
ensuring
protection
collective bargaining
strike
профспілка поліцейських
трудові та професійні права поліцейських
забезпечення
захист
колективні переговори
страйк
Короткий огляд (реферат): The article deals with the place and role of unions in protecting police officers labor rights in the EU, as well as in the US and Canada, which stood at the origins of world history of the union movement in general. The author has found differences between concepts of "workers’ labor rights" and "workers’ professional rights", which further forms the means of ensuring and protecting them with through trade unions. Based on the analysis of the genesis and current activities of police unions in a number of countries (UK, France, Germany, Poland, USA and Canada) he has concluded that their participation is aimed at ensuring such basic labor rights of law enforcement officers as wages, working conditions, pensions, the right to collective bargaining, as well as the right to strike.
Опис: Висвітлено місце й роль профспілок у захисті трудових прав поліцейських у країнах ЄС, а також у США і Канаді, які стояли біля витоків світової історії профспілкового руху загалом, що пов’язано із революційним започаткуванням нових соціально-економічних відносин між роботодавцями і найманими працівниками. Загальносвітова тенденція трансформації сил правопорядку з мілітаризованих до напівцивільних структур визначає актуальність проблеми не лише захисту соціально-економічних і трудових прав працівників поліції, а й дотримання принципу рівності в їхніх правах відносно решти громадян, а отже, зростає роль у цьому процесі профспілок працівників поліції. Автором з’ясовано відмінності між поняттями «трудові права працівників» та «професійні права працівників», що в подальшому формує засоби їх забезпечення та захисту за допомогою профспілок. Особливості службової діяльності накладають на поліцейських додаткові обов’язки та обмеження, у зв’язку з чим забезпечення ефективного захисту соціально-трудових прав працівників поліції набуває особливого значення. На підставі аналізу генезису та сучасної діяльності поліцейських профспілок низки європейських країн (Великої Британії, Франції, Німеччини та Польщі) зроблено висновок, що їхня участь спрямована на забезпечення таких основних трудових прав правоохоронців, як заробітна плата, умови праці, пенсійне забезпечення, право на укладання колективних угод і ведення колективних переговорів з адміністрацією, а також право на страйк, хоча у Великій Британії вона дозволено частково, а в Німеччині заборонено. Майже подібним чином організовано діяльність поліцейських профспілок у США, але відповідне законодавство дещо варіюється залежно від штату, що зумовлено широкою децентралізацією як публічної влади взагалі, так і системи охорони правопорядку, зокрема. У переважній більшості штатів передбачено право поліцейських профспілок на ведення колективних переговорів. Наймасовіші страйки американських поліцейських відбулися в м. Бостон 1919 р. та м. Балтімор 1974 р. На відміну від США поліція Канади організована за централізованою (британською) моделлю, що зумовлює наявність єдиного загальнонаціонального профспілкового органу – Канадської поліцейської асоціації, яка об’єднує всіх атестованих та вільнонайманих працівників, у т. ч. пенсіонерів. На підставі викладено автором сформульовано пропозиції з розширення сфери діяльності профспілок поліцейських України для ефективного забезпечення соціально-трудових прав працівників Національної поліції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10295
Розташовується у зібраннях:Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs. - 2021. - Special Issue № 1 (113)
НАУКОВІ СТАТТІ
Наукові статті
Самотуга Андрій Валерійович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf787,6 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.