Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10284
Назва: Presidential settlement of economic disputes
Інші назви: Президентське вирішення економічних спорів
Автори: Nahorna, O.
Chechel, A.
Нагорна, О.
Чечель, А.
Бібліографічний опис: Nahorna O. Presidential settlement of economic disputes / O. Nahorna, A. Chechel // Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs : Scientific Journal. - 2021. - Special Issue № 1 (113). – Р. 112-115
Дата публікації: 2021
Видавництво: ДДУВС
Ключові слова: pre-trial settlement of commercial disputes
claim
business entity
commercial litigation
досудове врегулювання господарських спорів
претензія
медіація
медіатор
третя сторона.
Короткий огляд (реферат): The article examines the general principles and legal nature of pre-trial settlement of commercial disputes. The current state of pre-trial settlement of commercial disputes is considered. The importance of preserving this institute is substantiated and the ways of its improvement are suggested. The importance of the institution of claims for the settlement of disputes between business entities without interference in this dispute by the courts is also highlighted.
Опис: Стаття присвячена розгляду інституту досудового врегулювання господарських спорів в Україні. Проаналізовано положення чинного Господарсько-процесуального законодавства на предмет ефективності механізму досудового врегулювання господарських спорів. Визначено ключові аспекти досудового врегулювання господарських спорів, а саме, поняття, мету та завдання досудового врегулювання господарських спорів, також окреслено основні вимоги для вирішення господарських спорів без звернення до суду. Досліджено інститут претензії, який слугує основним офіційним документом для можливості вирішення господарських спорів у досудовому порядку. Окрім цього, охарактеризовано основні вимоги до форми та змісту претензії, визначено строки розгляду претензії, зміст та строки відповіді на претензії. Окреслено основні проблемні питання, пов’язані з розглядом та відповідями на претензії. Проаналізовано значення інституту досудового врегулювання господарських спорів для учасників господарських правовідносин, адже можливість вирішення господарських спорів без звернення до суду є досить поширеною практикою закордоном. Крім вищевказаних аспектів було досліджено медіацію, як одну з реальних можливостей вирішення спірних питань між учасниками господарських відносин. Зазначено, що медіація полягає в залученні третьої сторони (медіатора) за допомогою якого вирішуються спірні питання, що полягають в порушенні прав чи обов’язків однієї сторони господарських відносин по відношенню до іншої. Також, зазначено історію розвитку інститут медіації закордоном, яка почалась в 60-х роках в США. Позначено, що медіація може використовуватися в будь яких правовідносинах, не лише в господарських, адже медіація полягає в тому, що коли двоє та більше учасників спільно вирішують залучити третю сторону для вирішення конфлікту без звернення до суду. Розглянувши вищевказані питання зроблено відповідні висновки щодо значення можливості вирішення господарських спорів без звернення до суду, а саме, в досудовому порядку, також зазначено, що медіація є основним методом вирішення господарських спорів без звернення до суду.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10284
Розташовується у зібраннях:Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs. - 2021. - Special Issue № 1 (113)
Нагорна О.О.
Наукові статті
НАУКОВІ СТАТТІ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
21.pdf813,4 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.