Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10275
Назва: Security as a condition for organizing and conducting investigative (search) actions during an epidemic (pandemic)
Інші назви: Безпека як умова організації та проведення слідчих дій під час пандемії
Автори: Demchenko, I.
Демченко, І.
Бібліографічний опис: Demchenko I. Security as a condition for organizing and conducting investigative (search) actions during an epidemic (pandemic) / I. Demchenko // Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs : Scientific Journal. - 2021. - Special Issue № 1 (113). – Р. 152-156
Дата публікації: 2021
Видавництво: ДДУВС
Ключові слова: conditions of preparation and conduct of investigative actions
security
pandemic
pressure authorized person
risk of infection
умови підготовки та проведення слідчих дій
забезпечення безпеки
пандемія
тиск
уповноважена особа
ризик інфікування.
Короткий огляд (реферат): The article is devoted to the consideration of the security of participants in investigative actions in the context of an pandemic. The article considers the content of the concept of «security» and states that its provision is a complex multidimensional system of measures and means in its implementation. It is noted that the provisions of the laws and regulations in question, particularly: They are designed to protect the participants in criminal proceedings from the possibility of pressure and to ensure their physical and mental safety, and do not take into account the condition of carrying out investigative actions such as an pandemic. It is argued that the security of participants in an investigation should be considered as a multidimensional category, which requires a comprehensive approach to its assessment and decision in criminal proceedings. It is noted that due attention should be paid by researchers to the development of reasoned proposals for legislative changes, expanding the rights to ensure the security of criminal operators in the context of an pandemic.
Опис: Стаття присвячена розгляду питання забезпечення безпеки учасників слідчих дій в умовах пандемії. В статті розглядається змістовне наповнення поняття «безпека» та наголошується, що її забезпечення являє собою складну багатоаспектну систему заходів та засобів в її реалізації. Зазначається, що положення аналізованих в роботі нормативно-правових актів, у першу чергу, спрямовані на убезпечення від можливості здійснення тиску на учасників провадження та забезпечення їх фізичної та психічної безпеки та не враховують таку умову проведення слідчих дій як пандемія. Стверджується, що відчуття небезпеки відповідним учасником не дозволить зосередитися на ході проведення процесуальних дій, що обумовлюватиме їх неналежний результат та ускладнить судову перспективу. Водночас, відчуття відповідним учасником психологічної безпеки є необхідним для найбільш продуктивної діяльності. Визначається, що усвідомлення відповідним учасником ризику інфікування обумовлюватиме прийняття ним заходів уникнення під будь-яким приводом від участі в розслідуванні, зміну зайнятої позиції з сумлінної на несумлінну, формальне ставлення до проведення за його участі слідчих дій та ін. Підтримується теза В. Плетнеця про те, що між ступенем захищеності учасників провадження та кількістю наданих ними відомостей про обставини вчиненої події може простежуватися прямо пропорційна залежність. Наголошується, що пошук шляхів забезпечення безпеки має виступати однією з важливих заходів підготовки та проведення слідчих дій в умовах пандемії. У висновках наголошується, що забезпечення безпеки учасників розслідування має розглядатися як багатоаспектна категорія, що обумовлює необхідність комплексного підходу до її оцінки та вирішення в рамках кримінального провадження. Крім того, наголошується на необхідності приділення з боку дослідників більшої уваги питанню розробки аргументованих пропозицій до змін в законодавство із розширенням прав на забезпечення безпеки учасників кримінального провадження в умовах пандемії. Чинники та фактори, що обумовлюють формування умов розслідування та проведення слідчих дій, доцільно розглядати як окремо, так і у сукупності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.dduvs.in.ua/handle/123456789/10275
Розташовується у зібраннях:Scientific Bulletin of Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs. - 2021. - Special Issue № 1 (113)
АД’ЮНКТИ
Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
28.pdf961,37 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.